Spread the love

Urineverlies na bevalling

Inleiding

Urineverlies na bevalling komt veel voor, vooral in de eerste weken na de geboorte van een baby. Tijdens de zwangerschap en de bevalling worden de bekkenbodemspieren vaak belast, wat kan leiden tot urineverlies. In dit artikel bespreken we hoe u urineverlies na bevalling kunt voorkomen en behandelen.

Oorzaken van urine verlies na bevalling

Tijdens de zwangerschap en de bevalling worden de bekkenbodemspieren vaak belast, wat kan leiden tot verzwakking van deze spieren. Dit kan leiden tot urineverlies bij activiteiten die druk op de bekkenbodem uitoefenen, zoals lopen, niezen en hoesten. Het is ook mogelijk dat de bekkenbodemspieren beschadigd zijn geraakt tijdens de bevalling, vooral bij een vaginale bevalling.

Hoe urine verlies na bevalling voorkomen

Probeer veel te liggen, afgewisseld met kleine stukjes lopen en zitten.
Drink 1,5 tot 2 liter water per dag om voldoende gehydrateerd te blijven.
Onderzoek blijkt dat lang achter elkaar zitten of staan kan bijdragen aan urineverlies, dus probeer regelmatig te bewegen.
Versterk de bekkenbodemspieren weer door middel van bekkenbodemoefeningen.
Zorg voor een goede toiletgang, vermijd te hard persen en blijf niet te lang op het toilet zitten.
Tijdens de bevalling kan een goede begeleiding bij het persen en het vermijden van een kunstverlossing (vacuüm of tang) ook bijdragen aan het voorkomen van urineverlies.

Behandeling van urine verlies na bevalling

In de meeste gevallen zal urineverlies na bevalling vanzelf weer verdwijnen na enkele weken tot maanden. Bekkenbodemoefeningen kunnen bijdragen aan een sneller herstel van de bekkenbodemspieren. In sommige gevallen kan een bekkenfysiotherapeut of een bekkenbodemtherapeut worden ingeschakeld voor verdere behandeling.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang kan urineverlies na bevalling duren?

In de meeste gevallen verdwijnt urineverlies na bevalling vanzelf binnen enkele weken tot maanden.

2. Kan urineverlies tijdens de zwangerschap worden voorkomen?

Bekkenbodemoefeningen tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan het voorkomen van urineverlies na bevalling.

3. Kan te veel water drinken urine ver lies veroorzaken?

Nee, het drinken van voldoende water kan bijdragen aan een goede hydratatie en juist het voorkomen van urineverlies.

4. Wanneer moet ik een arts raadplegen voor urine verlies na bevalling?

Als u na zes weken nog steeds last hebt van urineverlies na bevalling, is het verstandig om een arts te raadplegen. Ook als u een jaar geleden bent bevallen en nog steeds last hebt van urineverlies, is het verstandig om een arts te raadplegen.

5. Hoe vaak per dag mag je urine  na bevalling?

Het is normaal om in de eerste weken na de bevalling een paar keer per dag urine te verliezen. Dit moet echter geleidelijk weer terugkeren naar de normale frequentie van maximaal 6-8 keer per dag.

6. Kan urineverlies na bevalling op latere leeftijd leiden tot andere problemen?

Onbehandeld urineverlies na bevalling kan op latere leeftijd leiden tot bekkenbodemproblemen, zoals verzakking van organen en incontinentie.

Als bonus nog 3 bekkenbodem oefeningen, deze kunnen ook baat hebben bij het probleem:

  1. Snelle samentrekkingen: Ga zitten of liggen en span de bekkenbodemspieren snel en krachtig aan en ontspan ze meteen weer. Herhaal dit 10 keer achter elkaar en rust dan even uit. Bouw op naar 3 sets van 10 herhalingen per dag.
  2. Lange samentrekkingen: Span de bekkenbodemspieren aan en houd ze 5 seconden vast voordat je ze ontspant. Herhaal dit 10 keer achter elkaar en rust dan even uit. Bouw op naar 3 sets van 10 herhalingen per dag.
  3. Traplopen: Stel je voor dat de bekkenbodemspieren een trap zijn. Span de spieren langzaam aan, alsof je de treden van een trap beklimt, en houd deze spanning vast voor 5 seconden. Ontspan vervolgens de spieren langzaam, alsof je weer afdaalt van de trap. Herhaal dit 10 keer achter elkaar en rust dan even uit. Bouw op naar 3 sets van 10 herhalingen per dag.

Belangrijk: Het is belangrijk om te onthouden dat de bekkenbodemspieren ook ontspannen

Knowledge = actie ondernemen.

Urineverlies na bevalling is een veelvoorkomend probleem dat vaak vanzelf weer verdwijnt. Bekkenbodemoefeningen kunnen bijdragen aan een sneller herstel van de bekkenbodemspieren. Als u nog steeds last heeft van urineverlies na zes weken of een jaar na de bevalling, is het verstandig om een arts te raadplegen voor verdere behandeling.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *