Spread the love

Bekkenbodem klachten: wat zijn ze en wat zijn de oorzaken?

De bekkenbodem is een groep spieren die de onderkant van het bekken ondersteunen en controleren. Bekkenbodemklachten zijn een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft en bestaat uit symptomen zoals pijn, urine- en/of ontlastingsverlies en seksuele disfunctie. Er zijn verschillende oorzaken van bekkenbodemklachten, zoals zwangerschap en bevalling, overgewicht, veroudering, constipatie en een operatie in de onderbuik.

Welke functie hebben de bekkenbodem spieren?

De bekkenbodem bestaat uit spieren die belangrijke functies vervullen, zoals het ondersteunen van de organen in de onderbuik, het reguleren van de urinestroom en ontlasting en het mogelijk maken van seksuele activiteit. Het is belangrijk om de bekkenbodem spieren dagelijks te trainen om te voorkomen dat ze verzwakken en bekkenbodem klachten veroorzaken.

Bekkenbodemspieren trainen: oefeningen om de bekkenbodem aan te spannen en te ontspannen

Er zijn verschillende oefeningen om de bekkenbodem te trainen en te versterken. De meest voorkomende oefening is het aanspannen en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Dit kan zittend, staand of liggend worden gedaan met de handen losjes op de dijen. Begin met het aanspannen van de bekkenbodem spieren en houd deze 5 seconden vast voordat je ze ontspant. Doe de oefening 10 keer, 3 keer per dag. Bouw het aantal herhalingen geleidelijk op.

Oefening 1: Ga op uw rug liggen

Ga plat op uw rug liggen met gebogen knieën en voeten plat op de grond. Adem in en span de bekken bodemspieren aan, houd 5 seconden vast en ontspan dan. Herhaal dit 10 keer en bouw het aantal herhalingen geleidelijk op.

Oefening 2: Oefeningen tijdens het urineren

Tijdens het urineren, knijp de spieren van de bekkenbodem samen om de stroom van urine te stoppen. Houd de spieren vast gedurende 3 seconden en laat dan los om de urine te laten stromen. Herhaal dit proces totdat de blaas leeg is.

Oefening 3: Oefeningen tijdens de ontlasting

Probeer tijdens het poepen de spieren van de bekkenbodem samen te trekken en houd ze vast gedurende enkele seconden. Laat daarna los en laat de ontlasting op natuurlijke wijze naar buiten komen.

Hoe kunnen bekken bodem klachten worden behandeld?

De behandeling van bekken In sommige gevallen kunnen eenvoudige veranderingen in het dagelijks leven, zoals het verminderen van cafeïne en alcoholgebruik, het vermijden van constipatie en het opvolgen van een gezond dieet, de symptomen helpen verminderen. Voor ernstigere gevallen van bekken bodem klachten kunnen medicijnen, fysiotherapie of chirurgische ingrepen nodig zijn.

Het is belangrijk om te weten dat u niet alleen bent als u last heeft van bekken bodemklachten. Het kan soms moeilijk zijn om over dit onderwerp te praten, maar het is essentieel om hulp te zoeken als u symptomen ervaart. Een arts kan u helpen bij het stellen van de juiste diagnose en u doorverwijzen naar de juiste behandeling.

In sommige gevallen kunnen eenvoudige veranderingen in het dagelijks leven, zoals het verminderen van cafeïne en alcoholgebruik, het vermijden van constipatie en het opvolgen van een gezond dieet, de symptomen helpen verminderen. Voor ernstigere gevallen van bekkenbodem klachten kunnen medicijnen, fysiotherapie of chirurgische ingrepen nodig zijn.

Conclusie: bekkenbodem klachten zijn een veelvoorkomend probleem dat mannen en vrouwen kan treffen en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Gelukkig zijn er oefeningen om de bekkenbodemspieren te trainen en verschillende behandelingsopties beschikbaar. Als u last heeft van bekkenbodemklachten, aarzel dan niet om hulp te zoeken bij uw arts. U bent niet alleen en er is zeker een oplossing voor uw klachten.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *